![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Pamięć podtrzymują prionopodobne białka
3 lipca 2015, 13:07U myszy, a prawdopodobnie i u innych ssaków, długotrwałe wspomnienia są podtrzymywane przez prionopodobne białka CPEB.
![](/media/lib/279/n-anopheles-gambiae-pokryty-trangenicznymi-grzybami-a11cc25cb6e33be982b51d5eafe6a656.jpg)
Grzyb z toksynami pająka i skorpiona zabija oporne na insektycydy komary
14 czerwca 2017, 11:06Naukowcy z kilku krajów stworzyli grzyby, które mają zabijać przenoszące zarodźce malarii komary za pomocą toksyn pająka i skorpiona.
![](/media/lib/59/telewizja-wykancza-63e65ad948e783ddff6e5ad6a76e3d84.jpg)
Niebezpieczny bezruch przed telewizorem
12 stycznia 2010, 11:02Podczas kilkuletnich badań australijscy i francuscy naukowcy zauważyli, że im więcej ktoś ogląda telewizji, tym wcześniej umiera. Każda dodatkowa godzina spędzona przed srebrnym ekranem zwiększała jednostkowe ryzyko przedwczesnego zgonu (Circulation).
![](/media/lib/126/n-balagan-5fa5ff7309cc98457c680be5b73213d9.jpg)
Własne pobudza za mocno, cudze za słabo
10 sierpnia 2012, 10:28U osób z syllogomanią, które odczuwają przymus zbierania zbędnych przedmiotów i zagracania nimi domu, dwie części obwodu odpowiadającego za podejmowanie decyzji są zbyt słabo aktywowane podczas obcowania z cudzą własnością i nadmiernie pobudzone, gdy chodzi o rozporządzanie swoimi dobrami (Archives of General Psychiatry).
Złoty bucik dla kopciuszka
14 czerwca 2007, 07:51W czasie zeszłego weekendu (9 czerwca) pracownice sklepu jubilerskiego w Wuhu w chińskiej prowincji Anhui zaprezentowały zgromadzonym klientom i mediom eleganckie szpilki w całości wykonane z 680 gramów żółtego złota.
![](/media/lib/457/n-kombucha-57fdf61b2f5f66ed0d97e826f017da45.jpg)
Łódź: naukowcy pracują nad innowacyjną technologią produkcji kombuchy
8 czerwca 2021, 12:25Politechnika Łódzka jest partnerem projektu, którego celem jest wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy - napoju o ciekawym smaku i działaniu prozdrowotnym. Konsorcjum chce ustabilizować cechy smakowe i zapachowe napoju, zmaksymalizować jego działanie prozdrowotne i wydłużyć trwałość. Badania prowadzone są na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Kieruje nimi dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka.
![](/media/lib/93/n-gryzacy-komar-1f811bf461ef3f4fdc6ecb7a6dfd7336.jpg)
Zapach dwutlenku węgla włącza inne zmysły komara
20 lipca 2015, 11:50Komary namierzają stałocieplny kąsek za pomocą węchu. Dopiero później włączają do poszukiwań inne zmysły, np. wzrok.
![](/media/lib/280/n-szesciany-faadf95bdb70b94118c0582636813425.jpg)
Mikrosześciany do przeciwnowotworowych zadań specjalnych
30 czerwca 2017, 05:28Na Uniwersytecie Alabamy w Birmingham i w Centrum Nauk o Zdrowiu Teksańskiego Uniwersytetu Technicznego powstały mikrosześciany, które mogą "zasysać" hydrofobowe leki przeciwnowotworowe i dostarczać je do komórek rakowych.
![](/media/lib/59/e-papieros-cd5c529ebf2453f4af26ec5d6f55c7ca.jpg)
Niedobór badań dotyczących e-papierosów
21 stycznia 2010, 09:16Greccy naukowcy alarmują, że choć rośnie popularność elektronicznych papierosów, właściwie brak danych na temat bezpieczeństwa ich stosowania. Nie wiadomo więc, czy zamiast pomagać, w większym stopniu nie szkodzą (British Medical Journal).
![](/media/lib/87/n-mozgopodobny-obiekt-986498aedf575d412d9261b607dedcd8.jpg)
Na tropie samoświadomości
24 sierpnia 2012, 10:19Dotąd sądzono, że kluczowe dla samoświadomości są 3 obszary - wyspa, przedni zakręt obręczy i przyśrodkowa kory przedczołowa. Ostatnie badania naukowców z University of Iowa, w których wziął udział tzw. pacjent R z obustronnym uszkodzeniem wszystkich wymienionych rejonów, sugerują jednak, że świadomość siebie to raczej domena wielu rozproszonych szlaków.